Kürtaj

Kürtaj istenmeyen veya sorunlu gebeliğin sonlandırılması anlamına gelmektedir. Tıp literatüründe Dilatasyon olarak da adlandırılmaktadır. Kürtaj işlemi yalnızca istemli olarak yapılmamaktadır. Düşükten sonra içeride kalan gebelik parçalarını almak veya ölü gebelik, boş gebelik gibi durumları almak için de uygulanması gerekebilmektedir. Kürtaj başka bir deyişle tüm rahim içinin temizlenmesi işlemidir. Ancak dış gebeliğin kürtaj ile alınması mümkün değildir. Dış gebelikte ameliyat veya ilaç tedavisi gerekmektedir.

İstemli kürtaj 10 haftalık gebeliklere kadar yapılabilmektedir. Gebeliğin kaçıncı haftada olduğu son adetin başladığı tarihten itibaren hesaplanır. Ultrason ile teyid edilir. Ancak bu durum belirtildiği üzere istemli kürtaj işlemleri için geçerlidir. Annenin veya bebeğin hayatını tehlikeye sokacak durumlarda ya da bebekte ciddi bir rahatsızlığın olması durumunda 10 haftadan büyük gebeliklere de kürtaj uygulanabilmektedir.

VAKUM KÜRTAJ

Tıp dünyası her zaman komplikasyonu en düşük, hastaya zarar vermeyen, iyi sonuçlar verecek cerrahi yöntemleri arayış içindedir. Kürtaj kararı vermek her kadın için yaşamındaki en zor dönemlerden biridir. Ve her kadın müdehalenin bedenine zarar vermemesini ister. Bu amaçla araştırmaya başlayan kadınların dikkat etmesi gereken önemli unsurlar işlemin steril şartlarda, tek kullanımlık karmen kanül (karmen kanülü kalın ve sert bir pipet gibi düşünebilirsiniz) ile güvenli ortamda yani hastane şartlarında, anestezi doktoru eşliğinde yapılması önemlidir. Karmen kanüller farklı boyutlarda olup gebeliğin haftasına göre değişik büyüklükte kanül kullanılır. Öncelikle jinekolojik masaya alınan hastaya damar yolu ile gerekli ilaçlar verilerek hafif bir anestezi sağlanır. Ardından spekulum denilen alet vajinaya yerleştirilir. Rahim ağzı ve vajina içi dezenfeksiyonu sağlamak için uygun solüsyon ile yıkanır. Ardından karmen kanüller rahim içine yerleştirilir. Kanüllere takılan enjektör benzeri aparatlar aracılığı ile rahim içindeki gebelik materyali oluşturulan negatif basınç etkisi ile tahliye edilir. Müdehale sonrası ultrasonografi ile rahim kontrol edilir.Rrahim içinin tamamen temizlendiği izlendikten ve kanama kontrolü yapıldıktan sonra işleme son verilir. İşlem sonrası ağrı olmaması için ağrı kesici yapılır. Müdehale sonrası 2-3 saatlik izlem yapılarak hasta taburcu edilebilir ve bir günlük istirahat sonrası normal yaşantısına geri döner.


Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

* Kürtaj sonrası verilen ilaçların (özellikle eğer verilmişse antibiyotiğin) düzenli kullanılmasına özen gösterilmelidir.
* 3 – 4 saat içinde bulantı yoksa normal gıdalara geçilebilir.
* Kürtajdan hemen sonra duş yapılabilir.
* İşlemden sonra en az 15 gün denize ve havuza girilmemelidir.
* En az 10 – 15 gün süreyle cinsel ilişkiye ara verilmelidir.
* Kürtaj sonrası 7 gün içinde doktora kontrole gidilmelidir.
* Kürtaj sonrası ilk bir iki hafta hafif ağrılar, kramplar ve lekelenmeler görülmesi normaldir.
* Kürtaj sonrası yüksek ateş, şiddetli kanama ve şiddetli karın ağrısı gibi şikayetlerde mutlaka bir doktora baş vurulmalıdır.